De Vijf Havens, Rotterdam

Sfeermakers draait om de wensen van bewoners met betrekking tot hun leefomgeving. Deze wensen worden binnen De Vijf Havens de komende maanden uitgevoerd. Een van de wensen was dat bewoners betere herkenbaarheid willen op en van de eigen etage. Ook kwam naar voren dat er mooie kunst of foto’s van de natuur of Rotterdam werd gemist. Zo worden nu alle etages in de hoogbouw van De Vijf Havens, het verzorgingshuis voorzien van duidelijke etagenummers en een mooie transparante foto op het raam bij de uitgang van de lift. De 8ste verdieping was als eerste aan de beurt. De foto sluit aan bij de wensen van de bewoners van de 8 etage. Het is bedoeling dat in de maand augustus op alle etages in de hoogbouw een etagenummer en foto wordt aangebracht.

 

 

Juni 2015 startte Aafje met Sfeermakers in De Vijf Havens in Rotterdam Zevenkamp. 11 februari 2016 werd de projectperiode feestelijk afgerond. In het project Sfeermakers spelen de bewoners en/of mantelzorgers de ‘hoofdrol’. Het doel van dit project is om hun welbevinden, welzijn te verbeteren. Door samen de sfeer te verbeteren in of rond het huis.

Van een huis een thuis maken. Elke ruimte naar eigen smaak inrichten. Zelf de sfeer bepalen van de woonomgeving. Kamers in verpleeghuizen zijn behoorlijk standaard ingericht. Op de sfeer in ruimtes waar bewoners veel tijd doorbrengen hebben ze zelf niet heel veel invloed. Terwijl dat hun woon- en leefomgeving is. Dat heeft Aafje verandert met ‘Sfeermakers’.

 

Alles in overleg

Een half jaar lang stond locatie De Vijf Havens van Aafje in het teken van Sfeermakers. Er werden uitgebreide gesprekken gevoerd met bewoners en mantelzorgers over hun wensen voor hun leefomgeving. Dat bleef niet bij één gesprek. Elke beslissing, elke keuze werd besproken en zonder goedkeuring van de bewoners werd er niets besteld. Dat heeft geleid tot nieuwe meubels, frissere kleuren op de muur en schilderijen in de gangen in thema’s die bewoners aanspreken. 

 

Meer dan meubels

Ook zaken die niet te maken hadden met de sfeer werden besproken. Zo voelden de bewoners in het verzorgingshuis zich minder veilig omdat ze niet konden zien we er voor de deur stond als er werd aangebeld. Voor hen zijn overal digitale deurcamera’s geïnstalleerd. En Sfeermakers bracht meer teweeg. Een kleindochter was zo enthousiast over het project dat ze spontaan een crowdfunding actie startte om een tovertafel voor de locatie te financieren. 11 februari werden aan haar oma cheques voor het volledige bedrag overhandigd. 

 

Hoe verder?

Bij Sfeermakers is de wens en de vraag van de bewoner is leidend. Nu in De Vijf Havens de inrichting is veranderd en de projectperiode is afgerond, draait het allemaal om borging. Borging van het gedachtengoed, borging van de kwaliteit en uitstraling en borging van de wensen van de bewoners. We kunnen niet voor elke nieuwe bewoner nieuwe meubels aanschaffen. Maar het gesprek aangaan om duidelijk te maken dat bewoner zeggenschap heeft over de leefruimte, dat er mogelijkheden zijn voor persoonlijke wensen in zijn of haar woonomgeving kan wel.

 

Sfeermakers loopt in de meeste locaties van Aafje. Van het project in de Vijf Havens heeft Aafje een filmverslag gemaakt. U kunt dit verslag hieronder bekijken.

 

Blijf op de hoogte

Ik blijf graag op de hoogte en ontvang een melding zodra er een update is.